Sportdykning

Vi kan erbjuda båtbaserad och landbaserad dykning för att tillgodose både de som är roade av vrakdyk och de som hellre gör naturdyk. När vi dyker inom klubbverksamheten utgår vi från de dykregler som finns i dykpraxis, dvs vi sätter säkerheten främst. Vi anpassar alltid val av dykplats till deltagarnas kunskapsnivå och erfarenhet men vi söker också gärna efter nya dykplatser. Våra utfärder innebär givetvis en social samvaro där hela familjen är välkommen att följa med.

Klubben äger idag en styrpulpetsbåt på 6,4 m, med 150 Hk Mercury-motor. Den kan ta 6–8 dykare till dykplatser som ligger lite längre ut från land. Båten ligger i Fiskebäck så att vi snabbt kan komma ut till dykplatser i Göteborgs skärgård. Till båten har vi en bromsad trailer vilket gör att vi enkelt kan transportera den till dykplatser längre bort. Vi samåker gärna och hjälps åt med bestyren kring båten.

De dykplatser vi åker till är både nära och lite längre bort. Invinga är en given plats, speciellt vid blåsigare väder och runt Göteborgs skärgård finns även många vrak att besöka. Tullboden nära Kungshamn besöker vi årligen.

Bella

Klubben har en båt som klubbmedlemmar kan utnyttja. Bella, som vi kallar henne, är en 6,4 m styrpulpetbåt med en 150 Hk Mercury-motor.

Utfärd med båten kostar 75 kr per distansminut delat på antal deltagare (exklusive båtföreren). Deltagere som ej är medlemmar i LindomeSDK betalar en extra avgift om 100 kr per utfärd. Som godkänd båtförare kan du även hyra båten privat. Det kostar 500 kr första dygnet, och sedan 250 kr per dygn. Lämnas tillbaka fulltankad.

För att använda Bella behöver du bli klubbåtförare. Det innebär att du har minst förarbevis, sjövett, tidigare vana av att köra snabb motorbåt, fått utbildning på hur båten hanteras samt blivit godkänd av styrelsen.

Är du intresserad av att bli båtförare eller bara vill ställa frågor, kontakta båtansvarig Thomas Petig vars uppgifter du hittar lite längre ner.

Båtgruppen består idag av följande medlemmar:

Namn: E-post: Mobiltel:
Andreas Johansson 0706-187135
Kristian Holmberg 0707-744739
Alf Holmberg 0730-947448
Patrik Karisaar 0709-791333
Daniel Bengtsson    
Thomas Petig  

Thomas Petig är sammankallande och kontaktpersoner i båtgruppen.

Samtliga i båtgruppen är även av styrelsen godkända klubbåtsförare. Båtgruppens arbetsuppgifter består bland annat i att utbilda förare till klubbåten och att budgetera kostnader för båten. Även viss skötsel (motor, reglagedetaljer, vinterkonservering) handhas av båtgruppen.

Om klubbens medlemma har frågor eller synpunkter på något som gäller båten är det viktigt att dessa kommer fram till oss i båtgruppen, lättas sker det genom att ringa eller mejla.

Vår ambition är att kontinuerligt utbilda ny båtförare, kraven på en båtförare är:

  • Medlem i LSDK
  • Fyllda 18 år.
  • Innehar minst Förarbevis
  • Godkänd vid båtgruppens utbildning i att handha Bella
  • Godkänd vid båtgruppens teoriprov
  • Av LSDK:s styrelse godkänd som lämplig att representera klubben som båtförare.

Det bör noteras i sammanhanget att klubben/båtgruppen inte utbildar båtförare, båt måste man kunna hantera någorlunda innan. Däremot utbildar båtgruppen klubbmedlemmar till att kunna handha klubbens båt.

Att köra båt i klubbens regi är en uppgift som medför en hel del ansvar, en av båtgruppens uppgifter är därför att utarbeta regler som samtliga ombord måste följa.

Men en sak är för alla dykare självklar, åker man båt, åker även flytvästen på. Så nästa gång det är läge att åka båt, glöm inte flytväst, Det finns inga och kommer inte att finnas några flytvästar i båten så alla måste ha med sig sin egen.

Självklart innebär allt detta en hel del arbete för båtgruppen, så alla som vill göra någon form av arbetsinsats när det gäller båten är välkommen att höra av sig. Det är faktiskt ett mycket bra sätt att lära sig att hantera båten på.

Luftfyllning

Som medlem i LSDK har man möjlighet till fri tillgång till luftfyllning då vi har en egen kompressor på Aktiviteten. Kompressorn är dessutom mobil så vi tar med oss den när vi åker iväg på flerdagarsturer på annan ort - flexibelt och billigt.

För att få hjälp att fylla flaskor, hör av dig på Facebook, Messenger, eller via mail. Ingången till vårt rum i Aktiviteten ligger till vänster om huvudingången; det sitter en varningskylt för gasflaskor på entrédörren. Se även karta nedan.

För att få fylla själv skall du genomgå en kort utbildning i skötsel och handahavande av kompressorn. Du får efter genomförd kurs tillgång till kompressorn med nyckelbricka och dörrkod för att komma in i vårt rum i Aktiviteten.

Rapportera omdelebart eventuella fel, läckage etc. till kompressoransvarig.

Medlemmar kan fylla flaskor åt icke-medlemmar till en avgift på 75 kr per flaska.

Provtryckning

Lindome Sportdykarklupp har ett avtal med Tec n’ Rec Diving som ger medlemmar i klubben 10% rabatt på listpris på regulator- och flaskservice, samt 25% rabatt på provtryckning. För att ta del av rabatten måste du vara medlem, och Tec n’ Rec kontrollerar ditt namn mot en aktuell medlemsmatrikel.

Tec n’ Rec Diving ligger på Backa Bergögata 5.

Lindome Sportdykarklubb har även ett avtal med Presto Brandsäkerhet AB som kan provtrycka dina flaskor till ett förmånligt pris.

Presto lämnar 20% i rabatt på sitt listpris. Då ingår provtryckning, eventuell blästring samt fyllning, men inte kranservice. För att ta del av rabatten måste du vara medlem och Presto kontrollerar ditt namn mot en aktuell medlemsmatrikel. Man utför även pluggning av reservluftventil för 130 kr extra i samband med flaskinspektion.

Presto finns på: Datavägen 37 i Askim.

Uthyrning av utrustning

Som medlem i LSDK kan du hyra torrdräkt och dykpaket från klubben. Torrdräkterna är av typen neoprendräkt från WaterProof.

Kostnad för hyra är:

Pris Dygn Helg
Torrdräkt 200 kr 300 kr
Flaska 50 kr -
BCD 50 kr -
Regulator med dator 50 kr -
Dykpaket (flaska, regulator med dator, BCD, bly) 150 kr 200 kr
Dykpaket och dräkt 350 kr 500 kr

I torrdräktshyran ingår även huva, vikter och viktbälte, OBS dock inte handskar. Glöm heller inte att du behöver en extra slang till torrdräkten på din regulator.

Våra dykpaket består av 1x8 eller 1x10 liter 300 bars flaskor, Poseidon Cyklon regulator inklusive torrdräktslang (passar stora flertalet torrdräktstyper och det finns utbytesslang till Posidondräkts-koppling) och på konsolen sitter manometer och dykdator (Cressi Leonardo). Våra västar är av typen Cressi Start Pro och finns i fyra storlekar Small, Medium, Large och Extra large.

Vid hyra av flaska skall den återlämnas fylld.

Vid långtidshyra kan man få en lägre dygnskostnad.

Kontakta ordförande i föreningen via för att hyra utrustning.

Betala in hyresavgiften till klubbens bankgirokonto 153-1862 eller Swisha till nummer 123 617 84 04. Ange namn samt hyra dykpaket eller torrdräkt.

Storlekstabell för torrdräkter, ungefärliga mått:

Antal Storlek Längd +/- 3cm Skostorlek
1 XS 172 39-41
1 S 174 40-42
2 M 176 40-42
2 M-lång 178 43-44
2 L 180 43-44
1 XL 182 44-45
1 XXL 184 46-47

Instruktion till dykdatorn, Cressi Leonardo hittar du här:

Efter genomförd kurs i LSDK regi får deltagare låna utrustning kostnadsfritt vid tre tillfällen

Service av regulatorer

I klubben kan du få dina Poseidon-reggar servade till bra pris.

Lindome SDK på Instagram: